SKANI Latvijas simtgades sērijā iznācis kamermūzikas albums “Ziemeļvējš”

25.05.2017.

Nacionālās skaņu ierakstu kompānijas SKANI Latvijas simtgades sērijā iznācis jauns kamermūzikas albums “Ziemeļvējš”, kurā latviešu skaņražu opusus ieskaņojis pūšaminstrumentu kvintets “Carion” – flautiste Dora Šereša, obojists Egils Upatnieks, klarnetists Egīls Šēfers, mežradznieks Dāvids M.A.P.Palmkvists un fagotists Nilss Anderss Vedstens-Larsens. 

Albumā dzirdamie Pētera Vaska, Imanta Zemzara un Pētera Plakida skaņdarbi tapuši desmitgadē no 1975. gada  līdz 1985. gadam. Tolaik ļoti aktīvs bija Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra pūtēju kvintets – Vilnis Strautiņš (flauta), Ģirts Pāže (klarnete), Vilnis Pelnēns (oboja), Jānis Barinskis (fagots), Arvīds Klišāns (mežrags), kam sarakstīti  daudzi latviešu komponistu jaundarbi, arī visi šajā diskā iekļautie.

“Zemzara, Plakida un Vaska mūzikā mūs uzrunāja un savā ziņā pat pārsteidza tas, cik meistarīgi un tomēr atšķirīgi skaņraži spēj sajust piecu dažādo pūšaminstrumentu īpatno krāsu un lomu ansamblī, kvinteta īpašo faktūru, paleti, un cik harmoniski šo toreiz tik jauno komponistu radošie meklējumi šeit sakļaujas ar skaistuma izjūtu, gaumi un patiesu jūtu izteiksmi. Šī nav vienkārši labi sarakstīta mūzika kvintetam, tā ir ļoti laba mūzika pati par sevi. Šīs mūzikas šķietamā vienkāršība un patiesums sniedz dziļu emocionālu un garīgu baudījumu un, iespējams, tas ir tas skaistākais, kas kvinteta repertuārā vispār atrodams,” akcentēts pūšaminstrumentu kvinteta “Carion” mājaslapā.

“Ar šo albumu piepildās viens no maniem sapņiem. Es spēlēju kopā ar Carion jau kopš 2008 gada. Mēs esam spēlējuši daudz ungāru, dāņu mūzikas, un nu beidzot ir laiks latviešu mūzikai! Ceļojot kopā ar Carion un satiekot klausītājus visā pasaulē, esmu novērojis, ka par latviešu mūziku zina ārkārtīgi maz. Esmu ļoti priecīgs, ka varam sniegt savu ieguldījumu ar savu darbu, lai to saklausītu un novērtētu,” akcentē mūziķis, kvinteta dalībnieks un ierakstu kompānijas SKANI producents Egīls Šēfers.

Carion ir viena no mūsu laika neparastākajām kamermūzikas vienībām – pūšaminstrumentu kvintets, kam nav līdzīgu. Simtiem tūkstošu YouTube video skatījumu, blīvs koncertu kalendārs, slavinošas kritiķu atsauksmes un nu jau piektais studijas albums triju gadu laikā – tie ir iespaidīgi panākumi. Taču galvenā jauno dāņu-latviešu-zviedru ansambļa panākumu atslēga ir tieši viņu neparastā muzicēšanas maniere. Atsakoties no tik ierastajiem krēsliem un nošu pultīm uz skatuves, viņi ir vēruši durvis svaigām un drosmīgām interpretācijām. Kā aktieri uzvedumā, viņi brīvi pārvietojas pa skatuvi, te mainot izvietojumu, te izspēlējot dramatiskas etīdes viens ar otru un skatītājiem. Tieši šī jaunatklātā komunikācijas brīvība un spēja tik dabiski vizualizēt skaņdarbu arhitektūru ir Carion īpašais rokraksts, kas 2002.gadā dibināto ansambli uzvedis uz pasaules skatuves,” par pūšaminstrumentu kvintetu teic kritiķi.

Kopš spožajiem panākumiem Dānijas Radio kamermūzikas konkursā 2004.gadā, Carion guvis starptautisku ievērību – seko uzstāšanās Rheingau, Kissingen Sommer, Al Bustan, Helsinku, Roskildes, Ūzedomas, Bēthovena festivālos, prestižajās Minsteres, Dubaijas un Luiziānas koncertu sērijās un regulāras Eiropas un Āzijas koncertturnejas, kā arī uzvaras starptautiskos kamermūzikas konkursos. Carion koncerti un ieraksti sadarbībā ar Dacapo, ARS Produktion, un Odradek guvuši augstu kritiķu novērtējumu, tajā skaitā piecu zvaigžņu recenzijas BBC Magazine un Gramophone, labākā klasiskā albūma titulu iTunes, nedēļas CD titulus Dānijas radio, un Dānijas raidorganizācijas nomināciju Gada labākais ansamblis.

Albuma „Ziemeļvējš” prezentācijas pasākums notika Kopenhāgenā, Latvijas vēstniecībā. Vēstnieks Kaspars Ozoliņš savā uzrunā akcentēja faktu, ka SKANI ieraksti top kā veltījums Latvijas simtgadei. Savukārt Latvijas Mūzikas informācijas centra direktore Ināra Jakubone – to, ka šis ir pirmais ārzemju mūziķu ieskaņojums SKANI katalogā.

“Šis ziemeļvējš ir elegants, skaists, mazliet impresionistisks un ļoti poētisks,“ tā par jauno ierakstu raksta kulturport.de kritiķis Klauss Frīde (http://www.kultur-port.de/index.php/kolumne/klassik/14204-carion-quintet-northwindq.html)

Albums “Ziemeļvējš” jau šobrīd pieejams visās ievērojamākajās mūzikas lejuplādes un straumēšanas platfromās, kā arī CD formātā ierakstu veikalos 80 pasaules valstīs.

Informāciju sagatavoja:
Inga Vasiļjeva
SKANI sab.att.konsultante
29276111
Lūdzu, ieslēdziet Javascriptu, lai redzētu e-pasta adresi!

×

Dalīties

×

Lejupielādēt pasākumu sarakstu