Iveta Apkalna, VAK "Latvija", diriģenti Māris Sirmais un Sigvards Kļava Hamburgā

08.03.2019.

24. februārī Elbas filharmonijā Hamburgā Valsts akadēmiskais koris “Latvija” un tā mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais kopā ar Elbas filharmonijas goda ērģelnieci Ivetu Apkalnu sniedza Latvijas valsts simtgadei veltītu koncertu, kuru apmeklēja arī Vācijas un Latvijas prezidenti un mūsu kultūras ministre Dace Melbārde, kā arī liela latviešu klausītāju grupa no dažādām Latvijas pilsētām.

"Baltija muzikālā ziņā ir īpaši bagāta. Kordziedāšana te ir populārāka par futbolu, un no šejienes nāk izcilākie mūslaiku mākslinieki. Pie tiem pieskaitāmi arī šīvakara latviešu protagonisti un muzikālie vēstnieki: Elbas filharmonijas goda ērģelniece Iveta Apkalna, viņas dzimtenes Valsts akadēmiskais koris un komponists Pēteris Vasks”.

Šādi ievadvārdi bija lasāmi 24. februāra koncerta Lux aeterna programmiņā Elbas filharmonijā. Šī koncerta idejas autore Iveta Apkalna rosinājusi Pēteri Vasku radīt jaundarbu Veni Domine korim un ērģelēm, kurš šajā koncertā arī tika pirmatskaņots, autoram klātesot.

Sarunas ar Ivetu Apkalnu, Māri Sirmo un Pēteri Vasku papildina arī koncerta klausītāju - mūziķa Renāra Kaupera, Latvijas Radio ziņu dienesta kolēģes Māras Rozenbergas, žurnāla "SestDiena" galvenās redaktores Laumas Spridzānes un radio "Klasika" balss Intas Zēgneres atsauksmes par piedzīvoto.

Vienlaicīgi ar VAK "Latvija "viesošanos Hamburgā, Vācij koncertēja arī Latvijas Radio kora diriģents Sigvards Kļava, kurš divas nedēļas bija strādājis ar Ziemeļvācijas Radio kori, lai sagatavotu koncertprogrammu „Himnas un lūgšanas” ar G. Sviridova un baltiešu komponistu V. Barkauska, A. Perta, Ē. Ešenvalda un P. Vaska mūziku, kas izskanēja trīs dievnamos. Koncertā Lineburgas Svētā Jāņa baznīcā bija klāt gan Gunda Vaivode, gan Pēteris Vasks.

Avots: klasika.lsm.lv

×

Dalīties

×

Lejupielādēt pasākumu sarakstu