Sestdien sāksies Cēsu kauju simtgadei veltītā nedēļa

13.06.2019.

Sestdien, 15. jūnijā, plkst. 13.00 ar rekonstruētā vēsturiskā Igaunijas bruņuvilciena „Brīvība” ierašanos Cēsu dzelzceļa stacijā un karavīru atmiņu stāstu lasījumiem tiks atklāta Cēsu kauju simtgades programma. Atklāšanas pasākums ievadīs nedēļu garu notikumu kopumu, kas noslēgsies ar vērienīgām Cēsu kauju simtgades svinībām 22. jūnijā.

Rekonstruētais bruņuvilciens „Brīvība” gada garumā apceļojis Igauniju, piestājot vietās, kur pirms simts gadiem norisinājās Neatkarības kara cīņas.

Šis autentiski rekonstruētais bruņuvilciens ir kļuvis par vienu no populārākajiem Igaunijas simtgades notikumiem. Izstādes ietvaros būs iespēja iepazīt svarīgākās bruņuvilciena sastāvdaļas: lielgabala vagonu ar visu bruņojumu; ložmetēju vagonu, kas padarīja bruņuvilcienus par grūti ieņemamiem cietokšņiem; desanta vagonu – apkalpes ikdienas dzīves centru; sanitāro vagonu – ievainoto apkopšanas punktu un, protams, bruņu lokomotīvi.

Tāpat vilcienā varēs papildināt savas zināšanas par Cēsu kauju vēsturi un to nozīmi ar interaktīvas spēles palīdzību. Interesanti būs ne tikai ieroču, tehnikas un vēstures entuziastiem, bet ikvienam, kuram patīk atklāt interesantus stāstus un ieraudzīt sevi šodienā caur vēstures prizmu.

Cēsu kauju simtgades programmas svinīgajā atklāšanā no plkst. 13.00 līdz plkst. 14.00 klātesošos uzrunās Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroja starptautiskās programmas vadītāja Leonarda Ķestere, VAS “Latvijas Dzelzceļš” prezidents Edvīns Bērziņš, Zemessardzes 27. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Normunds Zaviļeiskis un Cēsu novada domes deputāte, domes priekšsēdētāja vietniece Inese Suija-Markova.

Atklāšanas notikumu vadīs aktieris Juris Kalniņš, Cēsu kauju dalībnieku atmiņu stāstus lasīs aktieris Mārtiņš Meiers, bet par muzikālo noformējumu rūpēsies komponists Jēkabs Nīmanis un Jakob Noiman Festival Band. Tāpat ikviens interesents aicināts iesaistīties interaktīvās spēlēs un piedalīties ekskursijās vēsturnieka Kārļa Sila vadībā.

Bruņuvilciens apmeklētājiem bez maksas būs atvērts līdz 22. jūnijam katru dienu no plkst. 11.00 līdz plkst. 19.00. Ekskursijas gidu pavadībā latviešu un angļu valodā sāksies katrā apaļā stundā.

Igaunijas bruņuvilciena vizīte Cēsīs ir Igaunijas Kara muzeja dāvana Cēsu kauju simtgadē. Bruņuvilciena apskati organizē Cēsu novada pašvaldība un Cēsu Vēstures un mākslas muzejs  sadarbībā ar Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroju, VAS „Latvijas dzelzceļš” un „LDZ Apsardze”.

Cēsu kauju simtgade ir Latvijas valsts simtgades programmas notikums, ko rīko Cēsu novada pašvaldība sadarbībā ar Kultūras ministriju, Aizsardzības ministriju un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Pilna norišu programma cesis.lv un lv100.lv.

 

Papildu informācija:

Linda Pastare
Latvijas valsts simtgades biroja sabiedrisko attiecību speciāliste
Kultūras ministrija
Tel.: 67330339
Mob.tel.:29374438
e-pasts: Lūdzu, ieslēdziet Javascriptu, lai redzētu e-pasta adresi!
www.lv100.lv

×

Dalīties

×

Lejupielādēt pasākumu sarakstu