Digitālā vide piedāvā unikālas iespējas iepazīt Latvijas kultūras mantojumu

31.07.2018.

Sagaidot Latvijas simtgadi, pateicoties Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB), Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) un Kultūras informācijas sistēmu centra (KISC) veiktajai kultūras mantojuma digitalizācijai, šobrīd ikvienam internetā ir brīvi pieejami plaši resursi, kas ļauj iepazīties ar unikālo Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu.

Cilvēki jau pašlaik aktīvi izmanto iespējas digitālajā vidē apskatīt kultūras mantojumu, ko apliecina tīmekļa vietnes Periodika.lv statistika par pērno gadu – vairāk nekā miljons lapas skatījumu no 80 pasaules valstīm. Savukārt Latvijas Nacionālajā digitālajā bibliotēkā izveidoto digitālo kolekciju “Dziesmu svētku krātuve”, kurā ietilpst gandrīz 3000 digitalizētas kultūras vērtības par Dziesmu svētku norisi, pirmajā nedēļā apmeklējuši vairāk nekā 1000 lietotāju.

 

“Tehnoloģiju attīstības laikmetā sabiedrības prasības pēc visa veida satura pieejamības interneta vidē arvien pieaug, tādēļ esmu gandarīts, ka Latvijas bibliotēkas un kultūras iestādes cilvēkiem piedāvā šādu mūsdienīgu iespēju. Tas veicina ne tikai sabiedrības izpratni par kultūras mantojuma sociālo un ekonomisko nozīmi, bet arī sniedz daudz papildu iespējas, piemēram, pedagogiem - mācību satura dažādošanā. Nenoliedzami, ka digitalizācija atvieglo arī bibliotēku un arhīvu darbu, jo izdevumu fizisku nogādāšanu lasītavās var aizstāt ar tā paša izdevuma aplūkošanu datorā,” uzsver Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

LNB īstenotais projekts “Latvijas kultūras mantojuma satura digitalizācija (1. kārta)” nodrošinās daudz plašāku satura pieejamību, jo daudziem lasītājiem vairs nebūs vajadzības personīgi ierasties Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, lai strādātu ar laikrakstiem, grāmatām un kartēm. Tāpat interneta tiešsaistē būs pieejami arī citi Latvijas kultūras mantojuma materiāli - mākslas un dokumentālās filmas, skaņas un audio ieraksti no Latvijas Nacionālā arhīva krājumiem, muzeju priekšmeti un citas kultūras mantojuma vērtības.

Integrētās mācību un komunikācijas aktivitāšu programmas “Mana Latvija.lv. Dari digitāli!” ietvaros vietnē mana.latvija.lv/ izstrādāta dzīves situācija “Studijas un mūžizglītība”, kur ikvienam pieejams digitālais ceļvedis “Bibliotēku resursi”, kas palīdzēs orientēties Latvijas digitālajā kultūras mantojumā. Savukārt izveidotā infografika “Digitālais kultūras mantojums” ļaus vienuviet uzzināt par visiem pieejamiem resursiem.

Integrētās mācību un komunikācijas aktivitāšu programmas “Mana Latvija.lv. Dari digitāli!” ietvaros tiek organizēti sabiedrības informācijas un komunikācijas tehnoloģiju iespēju izmantošanas un uzvedības maiņas veicināšanas pasākumi. Programmas koncepcija paredz integrētu pieeju – fokusēties uz 50 dzīves situāciju komunikāciju un mācīšanu, lai pēc paredzēto aktivitāšu īstenošanas, sabiedrība spētu atpazīt dzīves situācijas, kuras ir iespējams atrisināt vienuviet internetā – portālā Latvija.lv. Nozīmīgākā programmas sastāvdaļa ir mācības, kuru rezultātā tiks sagatavoti 6000 digitālie aģenti: valsts un pašvaldību iestāžu darbinieki, tostarp valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru darbinieki, kā arī bibliotekāri, skolotāji un žurnālisti. Digitālie aģenti konsultēs sabiedrību par e-pakalpojumu izmantošanu dažādās dzīves situācijās un drošu darbošanos internetā. Plašāka informācija par mācībām un to norisi pieejama portāla Latvija.lv atbalsta vietnē – mana.latvija.lv/.

Papildu informācija:
Kaspars Rūklis
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Sabiedrisko attiecību nodaļa
Tālr. 67026533
E-pasts: Lūdzu, ieslēdziet Javascriptu, lai redzētu e-pasta adresi!
www.varam.gov.lv

×

Dalīties

×

Lejupielādēt pasākumu sarakstu